Συχνές ερωτήσεις 2017-10-04T11:25:22+03:00

faq

Υπάρχει Περίπτωση Να Φτάσει Η Τιμή Του Υγραερίου Και Του Φυσικού Αερίου Την Τιμή Της Βενζίνης;

Η πολιτική της Ε.Ε. είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο να παραμείνει χαμηλός σαν κίνητρο, καθώς τα αέρια καύσιμα είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον.

Είναι Νόμιμη Η Χρήση Υγραερίου Και Φυσικού Αερίου Στα Αυτοκίνητα;

Από 22/12/1999 επιτρέπεται η υγραεριοκίνηση όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσης (Ι.Χ, Δ.Χ, ΤΑΞΙ, κλπ) και από 23/01/2015 δημοσιεύτηκε το αντίστοιχο ΦΕΚ που αφορά την αυτοκίνηση με φυσικό αέριο. Για να είναι νόμιμη όμως η εγκατάσταση υγραερίου και φυσικού αερίου στο αυτοκίνητο θα πρέπει, η συσκευή και όλα τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν να έχουν έγκριση τύπου από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και ο τεχνικός που θα τα τοποθετήσει να έχει πτυχίο τοποθετήσεως συσκευών για τα αέρια καύσιμα. Ο έλεγχος των παραπάνω για τη νομιμοποίηση γίνεται στα Κ.Τ.Ε.Ο.

Σε Ποιο Σημείο Θα Τοποθετηθεί Η Δεξαμενή Υγραερίου;

  • Κάτω από το αυτοκίνητο
  • Στη θέση της ρεζέρβας μέσα στο χώρο αποσκευών
  • Πίσω από τα καθίσματα των πίσω επιβατών
  • Στον χώρο της καρότσας στα επαγγελματικά φορτηγά

Σε Ποιο Σημείο Θα Τοποθετηθεί Η Δεξαμενή Φυσικού Αερίου;

  • Μέσα στο χώρο αποσκευών
  • Πίσω από τα καθίσματα των πίσω επιβατών
  • Στον χώρο της καρότσας στα επαγγελματικά φορτηγά

 

Πως Θα Επιλέξω Τον Κατάλληλο Μηχανικό Και Το Κατάλληλο Συνεργείο Για Την Τοποθέτηση Της Συσκευής Στο Αυτοκίνητό Μου;

Βασική προϋπόθεση για το Συνεργείο-Μηχανικό είναι η ύπαρξη Άδειας Λειτουργίας Συνεργείου Τοποθετήσεως-Συντήρησης και Επισκευής συσκευών αέριων καυσίμων στα αυτοκίνητα, με την αντίστοιχη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος του μηχανικού.

Σε Ποιά Αυτοκίνητα Μπορεί Να Χρησιμοποιηθεί Το Υγραέριο Και Το Φυσικό Αέριο Ως Καύσιμο;

Το υγραέριο και το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα βενζινοκίνητα (ανεξαρτήτου τεχνολογίας) συμβατικά ή καταλυτικά. Από τον τύπο του αυτοκινήτου εξαρτάται ποιας τεχνολογίας συσκευή είτε υγραερίου είτε φυσικού αερίου θα πρέπει να τοποθετηθεί.

Από Τη Στιγμή Που Βάλω Υγραέριο Ή Φυσικό Αέριο, Μπορεί Το Αυτοκίνητο Να Κινείται Και Με Βενζίνη;

Το υγραέριο και το φυσικό αέριο δεν επηρεάζουν στο παραμικρό, τις λειτουργίες της βενζίνης. Το αυτοκίνητο συνεχίζει να λειτουργεί όπως ακριβώς λειτουργούσε και πριν. Απλά μπορεί να κινηθεί ΚΑΙ με τα αέρια καύσιμα.

Κατά Την Εγκατάσταση Θα Πρέπει Να Αφαιρεθούν Κάποια Εξαρτήματα Του Αυτοκινήτου;

Δεν αφαιρείται τίποτα απολύτως από το αυτοκίνητο. Απεναντίας προστίθενται ορισμένα εξαρτήματα (ανάλογα με την τεχνολογία του αυτοκινήτου), τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει το αυτοκίνητο και με τα αέρια καύσιμα.

Θα Μπορώ Να Επιλέγω Με Ποιο Καύσιμο (Υγραέριο/Φυσικό Αέριο Ή Βενζίνη) Θα Κινούμαι; Και Αν Ναι Πώς Γίνεται;

Η αλλαγή του καυσίμου γίνεται εύκολα, γρήγορα με έναν διακόπτη, και όποια στιγμή θελήσουμε. Ακόμα και τη στιγμή που το αυτοκίνητο κινείται, με ένα απλό πάτημα του διακόπτη αλλάζει το καύσιμο χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία.

Πώς Θα Ξέρω Ότι Το Υγραέριο/Φυσικό Αέριο Τελειώνει Για Να Γεμίσω Τη Δεξαμενή;

Υπάρχει ένδειξη στάθμης του υγραερίου/φυσικού αερίου και είναι πάνω στον διακόπτη επιλογή καυσίμου, ελέγχεται από τη θέση του οδηγού με τη μορφή φωτεινής ένδειξης (led). Επίσης υπάρχει και πάνω στη δεξαμενή όργανο ένδειξης πληρότητας της δεξαμενής σε υγραέριο.

Πόση Είναι Η Χωρητικότητα Της Δεξαμενής Και Πόση Η Αυτονομία Που Θα Έχω;

Μιας και υπάρχει τεράστια γκάμα δεξαμενών, η χωρητικότητα εξαρτάται καθαρά από τον χώρο που υπάρχει για να τοποθετηθεί η δεξαμενή.

Όταν Θα Καίω Υγραέριο Μήπως Θα Μυρίζει;

Μυρωδιές από την καύση υπάρχουν όταν το αυτοκίνητο δεν είναι σωστά συντηρημένο, όπως στην περίπτωση που είναι τρύπια η εξάτμιση ή τα λάστιχα στεγανοποίησης του πορτ-μπαγκάζ είναι φθαρμένα με την υποπίεση που δημιουργείται κατά την κίνηση μεταφέρονται τα καυσαέρια στο χώρο των επιβατών.

Υπάρχουν Πρατήρια Υγραερίου και Φυσικού Αερίου Για Ανεφοδιασμό;

Πλέον πρατήρια υγραερίου υπάρχουν σε πληθώρα σε όλη την Ελλάδα πλην κάποιων νησιών. Ωστόσο, πρατήρια φυσικού αερίου  υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη (Πυλαία, Νέα Μαγνησία Ιωνίας), στην Αττική (Κηφισιά, Νέα Φιλαδέλφεια, Ίλιον, Ανθούσα), στη Λάρισα και στο Βόλο ενώ νέα πρατήρια αναμένεται να κατασκευαστούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Τι Πλεονεκτήματα Θα Έχω Με Την Αεριοκίνηση;

Τα πλεονεκτήματα με τη χρήση των αέριων καυσίμων είναι πολλά. Οικονομία στα καύσιμα (από τη διαφορά αγοράς ανά λίτρο), μακροζωία του κινητήρα και του καταλύτη (περισσότερα χιλιόμετρα για τα λάδια και τα μπουζί λόγω της τέλειας καύσης), και μηδαμινές εκπομπές ρύπων.

Πόσο Θα Στοιχίσει Η Εγκατάσταση Της Συσκευής Υγραερίου Ή Φυσικού Αερίου Στο Αυτοκίνητο Μου;

Το κόστος εγκατάστασης μιας συσκευής υγραερίου ή φυσικού αερίου στο αυτοκίνητο εξαρτάται από την τεχνολογία του αυτοκινήτου, π.χ. συμβατικό-καρμπυρατέρ ή injection, καταλυτικό μονού ή πολλαπλών ψεκασμών κλπ.

Σε Περίπτωση Πώλησης Του Αυτοκινήτου, Μπορώ Να Μεταφέρω Το Σύστημα Υγραερίου ‘Η Φυσικού Αερίου Στο Νέο Μου Αυτοκίνητο;

Η ίδια συσκευή είτε υγραερίου είτε φυσικού αερίου επανατοποθετείται σε ίδιας κατηγορίας αυτοκίνητο (4 κύλινδρο, 6 κύλινδρο κλπ).

Είναι Ασφαλές Το Όχημα Μετά Από Τη Μετατροπή Σε Aεριοκίνηση;

Ναι, το όχημα εξακολουθεί να είναι το ίδιο ασφαλές όπως πριν τη μετατροπή. Τα συστήματα μας αποτελούνται από εξαρτήματα που διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις τύπου και υπερκαλύπτουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας στην κατηγορία τους. Είναι δοκιμασμένα στις πιο σκληρές και απαιτητικές συνθήκες.